Czym barwić pisanki?

Pisanki, kraszanki – nie może ich zabraknąć w wielkanocnym koszyczku. Oto kilka tradycyjnych sposobów na uzyskanie prostych barwników do farbowania świątecznych jaj.
Farbując jajka pamiętajmy, że na efekt końcowy – różne odcienie kolorów – złożą się nie tylko stężenie barwnika, czas moczenia w nim jajka, ale też naturalny kolor skorupki.
Naturalne barwniki robimy z wywarów różnych roślin i ziół.

Oto, co nam jest potrzebne do uzyskania poszczególnych kolorów:

  • Żółty – liście brzozy, olchy i młodej jabłoni, suszone kwiaty jaskrów polnych, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe (jaśniejsze odcienie najlepiej udają się na białych jajkach)
  • Czerwony – kora dębu, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, suche łupinki cebuli
  • Różowy – sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy nawet kolor czerwony)
  • Pomarańczowy – marchew, dynia
  • Brązowy – łupiny orzecha, igły jodłowe
  • Niebieski – owoce tarniny
  • Fioletowy – płatki ciemnej malwy
  • Zielony – trawa, pokrzywa, liście barwnika, młode żyto, kora brzozowa, wywar z jemioły
  • Czarny – wygotowane olchowe szyszki

Ciekawe efekty można też uzyskać mieszając różne barwniki ze sobą. Tak też można próbować barwić na kolory:

  • Złoty – łupiny orzecha i cebula (cebuli musi być więcej niż orzecha)
  • Fioletowy – owoce tarniny i czarnego bzu

Do wszystkich naturalnych wywarów należy dodać nieco octu, co sprawi, że kolory będą trwalsze.

Do mniej tradycyjnych sposobów barwienia jajek należą:

  • farbowanie poprzez gotowanie jajek z rysikami chemicznych (kopiowych) ołówków – uzyskujemy śliczny fioletowy kolor;
  • barwienie przy pomocy kolorowej bibuły – bibułę o intensywnych kolorach pociętą na drobne kawałki zalewamy gorącą wodą z dodatkiem octu;

Barwiąc jajka, możemy gotować je na twardo w wywarze . Farbując wydmuszki zanurzamy je w zimnym barwniku (pamiętajmy o tym, by zalepić woskiem dziurki w skorupce, by farba nie dostała się do środka).
Aby pisanki ładnie wyglądały można je dodatkowo przetrzeć szmatką umoczoną w oleju.

Comments are closed.